sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Muumio-Järvinen ja muita kovia jätkiä

On täällä pohjoisessa ollut hurjaa sakkia ja viimesen päälle kovia urheilumiehiä. Niinkun Kontun veljekset, jotka oli varmaan kokoloailla ensimmäisiä, jotka asetettiin kilpailukieltoon ihan vaan siksi, että olivat liian hyviä ainakin painimaan. ”Ne reenaskin sillä keinoin, että heittelivät kivirekeä navetan katonharjan yli toisilleen.” Ja vaikka pakkasta oli likemmäks neljäkymmentä astetta, niin puita ne ajo ilman rukkasia, oli ne kovia jätkiä. ”Asemasodan aikana saksalaiset halusivat kuluttaa aikaa järjestämällä paini– ja muita urheilukilpailuja. Ne kyselivät kylissä, että onko painimiehiä. Meidän kylältä lähti sitten Konnun veljekset. No johan ensimmäisessä ottelussa vanhempi veli puristi saksalaiselta molemmin puolin kaks kylkiluuta poikki. Sen jälkeen kun ne järjesti urheilukilpailuja, niin ilmottivat heti kovaan ääneen, että ei Kontu-miehille”.

Ajettiin eilen elikkäs lauantaina Kemistä Rovaniemelle, ja asetuttiin taloksi Pohjanhoviin. Jonkinlainen aasinsilta Rytköseen saatiin taas, kun Esko kertoi matkalla taas vähän ajoistaan Lapin savotoilla. Olivat olleet jonkun Kemijoen haaran latvoilla uitossa, ja matkassa oli kulkenut myös jonkinlainen veneentapainen. Esko oli ollut veneen peräsimessä ja veneessä oli istunut myöskin savotan kokkityttö. Tai ei mikään tyttö, ”ihan naitavassa iässä se oli”. Esko oli onnistunut jossain kivikossa kaatamaan veneen, ja oliko kokkityttö sitten pelästynyt tai vilustunut kun joutui uimasille ja ottanut lopputilin. Eihän heti siihen hätään mistään kokkia saanut, savotan työnjohtaja ilmoitti, että ”sinä Esko olet sitten kokki kun veneenkin kaadoit. Ja Arto toimii kokilla apupoikana”. Niin, tuo Arto oli muuan Arto Paasilinna.

Käytiin kävelemässä Rovaniemen keskustassa lenkki ja poikettiin Lapinmaan ravintolaan ottamaan konjakit. Tai Lapinmaan ravintola se oli ollut joskus silloin, kun Raatteen tiellä jäätyneillä ryssillä mäkeä laskettiin. Nykyään jonkun isomman ketjun ravintoloita, eikä karvalakkipuolellakaan näkynyt ainuttakaan karvalakkia. Esko jäi huoneeseen katselemaan kiekkopeliä, mä kävin vielä vanhan toverini kanssa pyörähtämässä parissa kapakassa ottamassa Jaloviinat ja kaljat.

Tänään aamusella ajettiin Ranuan kautta Oijärvelle. Täällä on lisää Eskon salakaato –ja muita kavereita. Jonkun Paulin ja hänen vaimonsa Eilan pirttiin oltiin tervetulleita, täällä ollaan nyt saunottu ja käyty tapaamassa Erkkiä. Erkki taitaakin se kaikkein kovin jätkä olla, kun uskalsi ketunrautoihinkin istua… Erkki on jo aika dementoitunut, mutta muisti kuitenkin minutkin: ”Ai sinä nyt hyvität Eskolle sitä veneenköyttä ja olet kuskiksi lähtenyt?”. Mukava mies. Viittasi tapahtumaan kun aikoinaan kakarana siskolikan kanssa leikeltiin Eskon veneköysi puolen metrin pätkiksi, sattui Erkkikin olemaan silloin Salpakankaalla kyläilemässä. Täällä Paulilla kävikin iloinen yllätys, kun saunan päälle tarjottiin keskikaljaa! On toi viina ollutkin saunajuomana vähän turhan tikkuista.

Otsikkoon liittyen, Keminmaan kirkon alle on haudattu pappi. Tarina kertoo, että pastori oli vaatinut hautaamistaan kirkon alle ja käskenyt kaivamaan viiden vuoden päästä ylös. Jos hänen ruumiinsa on mädännyt, niin hänen saarnansa on ollut palturia, mutta jos ruumis on pysynyt ehjänä, on joka sana ollut totta. Pappi nääs tiesi, että kirkkomaa on niin alunapitoista, että ruumis säilyisi kunnossa. No, papin ruumis sitten kaivettiin ylös, ja kappas; kunnossahan se oli. Ruumis balsamoitiin ja laitettiin esille Keminmaan kirkon alle lasiarkkuun. Joku helsinkiläinen tutkija kuitenkin epäili jotain vilunkia tehdyn, ja palkkasi paikallisen kaljaveikon varastamaan raadolta käden tarkempia tutkimuksia varten. No, ukko teki työtä käskettyä, kävi irrottamassa papilta käden ja matkusti Helsinkiin myymään raajaa tälle tutkijalle. Matkalla tuli kuitenkin ryypättyä ja äijä joutui Helsingissä putkaan. Putkalla konstaapeli tutki miehen repun ja löysi pappismiehen balsamoidun käden. Sitä sitten selvitettiin, että mistä käsi on peräisin, ja selvisihän se; ei kai niitä järin montaa kättä ollut Suomessa varastetuksi ilmoitettu. Äijä sai kolttosestaan vankeustuomion, mutta saipa ainakin mainetta. Vielä tänäkin päivänä miekkonen muistetaan Muumio-Järvisenä.

”Oltiin sillonkin niin pirusti päissään”.

-Petja

2 kommenttia: